Hvordan behandle utendørs treverk

Treverk er et materiale som har lang tradisjon i norske hjem og hytter. Det forbindes med kvalitet, stemning og varme. Det er viktig å få en god forståelse av hva treverk er hvis man ønsker å opprettholde dets naturlige skjønnhet og gi effektiv beskyttelse. Det er viktig å ta i betraktning treverkets opprinnelse, art og biologiske struktur, som er svært forskjellig fra en tresort til en annen.

Om treverk

Hvilke tresorter finnes?
Løvtrær Eik, kastanje, bøk, valnøtt-tre osv. som vokser i Europa. Bartrær eller nåletrær Furu, gran, edelgran, lerketre, sedertre, som vokser i Europa og i Nord-Amerika. Tropiske eller eksotiske tresorter Iroko, teak, niangon, sipo, lapacho, angelika, meranti, bangkiraï osv. som vokser i Asia og Sør-Amerika. Tresortene består først og fremst av cellulose og vann, men graden av tresortenes organiske stoffer (garvesyre, kvae, naturlige oljer osv.) varierer. De har dermed ikke de samme egenskapene for å motstå ekstern påvirkning.

Hva skal vi beskytte treverket mot?
Forråtnelse og sopp Du ser at treverket blir sort, løses opp og deler faller av, som oftest på grunn av stort fuktighetsinnhold. Insekter Termitter, borebiller, trebukk osv. som lager ganger og hull i treverket. Treverkets naturlige forringelse Spesielt på grunn av solen (UV-stråler og varme),værforhold (vann og frost) og miljøforurensning. I dette tilfellet blir treverket grått, ødelegges, sprekker opp og går i stykker.

Har hugget treverk naturlig beskyttelse?
Enkelte tresorter fremstilles som svært naturlig holdbare, men det er mange farer, og det er viktig å skille to typer holdbarhet:

  • Holdbarhet mot insekter og forråtnelse.
  • Holdbarhet mot ødeleggelse.

Det er ytterst viktig å ta alle disse faktorene med i betraktning før du behandler og beskytter et treverk, for hvis det ikke behandles riktig fra begynnelsen av, kan dette føre til store utgifter med tiden.