Stripp og rens av terrasser og hagemøbler

Å få treverk til å se ut som nytt igjen kan for mange virke som en umulig oppgave. Men Owatrol har løsninger for det, enten det er fjerning av gammel innsauset olje, beis, maling eller lakk.

Hvorfor er det nødvendig å fjerne gammel olje eller beis?

Før du skal påføre ny olje eller beis til terrassen din er det viktig å fjerne og rense mest mulig av gammel behandling. Gjør du ikke det vil en eller flere av følgende ting skje:

 • den nye påføringen trekker ikke godt nok inn i treverket og blir liggende i overflaten. Det fører til flassing.
 • gammel linolje våkner til live og avgir gasser som fører til blærer i overflaten
 • værbitt treverk har grånet og en farget olje eller beis vil fremstå som betydelig mørkere enn det du ønsket deg
 • vanlig husvask er ikke tilstrekkelig for å fjerne smuss.

Når du dybderenser treverket «nullstiller» du materialet, dvs det blir rensket og nøytraliser for all annen kjemisk behandling og blir dermed mottagelig for nybehandling.

Owatrol sin løsning for stripp og rens av olje, linolje, royal-impregnering er følgende:

 • TREPREP dybestripper påføres tørt treverk (ikke i direkte sol) og lar det virke i 15-30 minutter. TREPREP skal ikke tørke på overflaten, evt dusj med vanntåke for å holde den fuktig
 • Skrubb og skyll rikelig med vann. Bruk skurepad til møbler og skurebørste eller terrassebørstemaskin til større områder. Anbefaler ikke roterende terrassevasker da den ofte lager sirkler i treverket. Terrassebørstemaskin jobber med fiberretningen i treverket og gjør jobben veldig effektivt.
 • Før overflaten tørker må du NØYTRALISERE med NET-TROL. Denne motvirker kjemien i Treprep, lysner treverket, og klargjør treverket for å ta i mot ny olje ved at den åpner porene.
  NET-TROL påføres med rulle eller pensel og skal virke i 15-20 minutter før du skrubber/skyller godt med rikelig mengder vann. Net-Trol vil skumme på overflaten så du må skylle en god stund til all «såpen» er borte.
 • Etter Net-Trol behandlingen lar du terrassen eller hagemøblene tørke i godt vær i 2-3 dager før du fortsetter med olje eller beis.
Bilde av Treprep og Net-Trol kanner
TREPREP og NET-TROL er tilgjengelig både i 1L og 2,5L kanner.

=> Usikker om du skal olje eller beise terrassen? Les mer om hvorfor olje er bedre enn beis

Hvordan fjerne maling og lakk?

Terrasser, gjerder og hagemøbler som står ute store deler av året blir sterkt påvirket av solens UV og regn og forurensning fra luften og nærliggende veier. Godt vedlikehold årlig eller annethvert år sikrer lang levetid – og paradoksalt nok minimalt med vedlikehold. Venter du for lenge vil lakk og maling sprekke opp, få fukt under seg og ytterligere flasse, skape misfarging og vedlikeholdsoppgaven blir mer omfattende.

Men har du først kommet dit at du må fjerne maling eller lakk har Owatrol 2 praktiske og effektive midler:

 • DILUNETT maling og bunnstoff-fjerner er et kraftig middel som fjerner inntil 8 lag med gammel maling, beis, lakk og bunnstoff (Dilunett og Marine Strip er samme produkt) uten å skrape. Bare smør på den tyktflytende væsken og la det virke i 20-30 minutter og spyl av med kraftig hageslange eller høytrykksspyler (NB: pass på å ikke skade treverket med for kraftig trykk).
  Når du har skyllet (og evt skrubbet/børstet) bort DILUNETT på treverk må du nøytralisere med NET-TROL.
  • DILUNETT (MARINE STRIP) kan brukes på glassfiberbåt uten å skade gelcoaten. Du trenger ikke å nøytralisere gelcoat.
  • Fjerner du bunnstoff på trebåt, MÅ du nøytralisere treverket med NET-TROL (DECK CLEANER).
 • MULTISTRIPPER DSP800 er en kraftig multi-stripper til svært mange behov, og som er enkle å bruke – uten å måtte nøytralisere underlaget etter bruk. Dermed egner den seg også ypperlig til innendørs bruk siden bruk av vann er minimalt. Du trenger kun å vaske over.
  Den fjerner effektivt alle typer maling og lakk; alkyd, akryl, PU (poly urethan), epoksy, pulverlakk, samt teppelim. NB: 2-komponent PU-lakker er veldig harde og her må man være litt tålmodig når man jobber ved å kjøre strippe-prosessen flere runder.
  • Smør på MULTISTRIPPER på overflaten
  • Bruk gjerne et litt grovt sandpapir for å raspe i overflaten. Da vil MULTISTRIPPER lettere komme ned i malingen/lakken
  • La den virke i 5-30 minutter. Test underveis når malingen/lakken begynner å gå i oppløsning.
  • Skrap av med malingskrape, spatel, sikling
   NB: bruk god kvalitet (ny) skrape og evt avrund kantene slik at du unngår å lage riper når du skraper av
  • Hvis behov, kjør prosessen flere ganger. Produktet skal ikke tørke på overflaten – legg evt over plastfilm/folie.
  • Tørk av med klut & vann og la tørke i 6 timer før evt ny olje, beis, maling, lakk skal påføres.

TREPREP, NET-TROL, DILUNETT og MULTISTRIPPER er trygge å bruke på eksotiske treslag som teak, mahogny, IPE, palisander osv…
TREPREP og DILUNETT vil normalt mørkne eksotiske treslag, men NET-TROL vil gjenopprette treverkets opprinnelig farge.