Rustbeskyttelse

Owatrol olje - brukt i mer enn 60 år over hele verden

Owatrol har spilt en viktig rolle i vedlikedhold og maling  innen interiør og eksteriør for ledende industri- og shippingfirmaer. Mer enn noensinne går Owatrol nye veier for å utvikle et bredt utvalg produkter som løser de tøffeste oppgavene. Intet hjem eller verksted bør være uten Owatrol.

Et spørsmål som ofte stilles er; Hva er forskjellen mellom en rustomformer (noen ganger kjent som en rustdreper eller rust reformer) og Owatrol olje?

Rustkonverteringsprodukter (dreper, reformer) fungerer på en helt annen måte enn Owatrol olje. I likhet med Owatrol olje må den rustne overflaten være ren, fri for fett, smuss og annen forurensning og må ha fjernet løs og avflakende rust. Men her stopper likhetene.

Rustomformere (drepere, omformer) fungerer ved å omdanne jernoksidene (rust) til en beskyttende kjemisk barriere. Forbindelsene innenfor disse produktene samhandler med jernoksider og omdanner dem til et vedheftende svart lag, som er mer motstandsdyktig mot fuktighet og beskytter overflaten mot ytterligere korrosjon.

Kommersielle rustomformere av den typen vi snakker om her inneholder to primære aktive ingredienser – garvesyre og en organisk polymer. Garvesyren omdanner det rødlige jernoksidet til et blåsvart jerntannat, som er et mer stabilt lag, mens den andre ingrediensen er et organisk løsningsmiddel som fungerer som et fuktemiddel, dvs. det hjelper med å frakte produktet inn i rustporene og gir et beskyttende primerlag i forbindelse med en organisk polymer.

En dråpe OWATROL OLJE.

…etter 15 minutter har dråpen spredd seg ut på et området som er 150 ganger større

Olje påført et vertikalt område…

…etter 55 minutter har oljen krøpet lang oppover platen

Ulempen med disse typer materialer i forhold til Owatrol olje er at de ikke har naturlige fukt-egenskaper, så hvis rusten er veldig tykk og tung, kan de ikke alltid nå frem til basismetallet, som betyr at fuktighet og luft blir fanget under den beskyttende filmen som igjen fører til under-rust og dermed svikt i overflaten. 

Med rustomformere er vi avhengige av en kjemisk reaksjon, med Owatrol olje gjør vi det ikke.

Den andre ulempen med denne typen rustomformer er at den også fungerer som en primer. Disse produktene pleier å oppvise redusert penetrasjon av den rustne overflaten på grunn av selve størrelsen på polymerharpiksen som brukes i dem, det vil si organisk polymer.

Owatrol som malingstilsetning og rustbeskyttelse

I motsetning til rustomformere har Owatrol olje naturlig høye fukt-egenskaper på grunn av sine kapillære («transporterende») egenskaper. Det betyr at den kan påføres på alle tykkelser av rust, og den vil krype ned til grunnmetallet og samtidig drive ut fuktighet og luft på veien, og forhindrer dermed potensialet for underliggende rusting. Som nevnt jobber rustomformere som en kjemisk reaksjon med jernoksidet mens Owatrol olje faktisk jobber med selve rusten. I stedet for å prøve å konvertere rusten, jobber Owatrol olje med rusten for å skape et sterkt og stabilt underlag som toppstrøk fester seg godt til. Bortsett fra løs rust og flakrust, gir rust faktisk et sterkt underlag i kombinasjon med Owatrol olje og på denne måten skaper en solid overflate.

Vann og oksygen skaper en kjemisk reaksjon som danner jernoksyd (rust). 

Owatroll stabiliserer rust og beskytter mot videre rustdannelse.

Owatrol olje binder rusten, trenger ut fuktighet og luft og lager en sterk, fleksibel og beskyttende hinne.

Dermed har Owatrol olje følgende fordeler fremfor rustomformere

  1. Owatrol olje trenger gjennom rusten ned til grunn-metallet for å fjerne fuktighet og luft fra det forhindrer dermed ytterligere rust og potensialet for under-rust ved over-maling med en annen finish.
  2. Owatrol olje skaper et solid stabilt lag som andre overflater kan feste seg til.
  3. Owatrol olje har naturlige høye fukte-egenskaper, dvs. den sprer seg og trenger gjennom sin egen naturlige kapillære virkning.
  4. Owatrol olje har større penetreringsegenskaper og kan trenge dypere inn pga. det faktum at det ikke har noe pigment eller harpiks med seg.
  5. Owatrol olje kan tydelig sees å være beskyttet gjennom det faktum at når rusten er fullstendig mettet, får overflaten et jevnt glansfullt utseende.
  6. Owatrol olje er enkel å påføre – vått-i-vått påføring.
  7. Der hvor metallet skal overmales/lakkes bør Owatrol olje strykes på nytt stål for å forhindre korrosjon, samt blandes inn i ønsket finish (f.eks Bengalack og andre alkyd malinger) for å oppnå et rust-beskyttende topplag.
Owatrol rustolje og malingstilsetning

Her kan du raskt få tak i dine produkter

Gå til din fargehandler, eller kjøp med Klikk-og-hent – eller handle i en nettbutikk og få levert hjem / nærmeste post-i-butikk.