Ofte stilte spørsmål

Vi har samlet de spørsmålene vi ofte får stilt.
Hvis dere har fler spørsmål eller trenger mer informasjon, ta kontakt.
Vi vil gjerne hjelpe deg!

I «gamle dager» – dvs for 30 år siden (!) sverget «alle» forståsegpåere at Owatrol var den beste oljen for å beskytte værutsatt treverk. Owatrol oppstod med bakgrunn i behovene til fiskebåtene langs kysten for å beskytte skrog og dekk. Over tid har Owatrol utviklet mange oljer som har hver sine unike og gode egenskaper. Vi deler de inn i penetrerende oljer og overflate «lakkoljer»:

 • Penetrerende oljer beskytter i dybden og etterlater en matt/silkematt finish.
  • Owatrol olje. Brukes på metall for å beskytte mot rust og etterlater en blank og slitesterk hinne som en «oljelakk». Kan også brukes på treverk og penetrerer dypt inn beskytter i dybden.
  • Teak olje. Brukes på hagemøbler i teak og andre eksotiske treslag. Gir beskyttelse og næring til de naturlige oljene disse treslagene har.
  • Deksolje D1. Den oljen som penetrerer dypest inn i treverk. Benyttes i trebåtmiljøer for å impregnere skrog og dekk og gjør de «vanntette».
  • Textrol treolje. «Terrasseoljen» trenger dypt ned i treverket og brukes primært på alle myke treslag som trykkimpregnert furu, sedertre, Kebony
 • Beskyttende overflate oljer
  • Deksolje D2
  • Edelolje

Owatrol olje er rustbeskyttende olje og malingstilsetning og brukes til 2 ting:

 • Rustbeskyttelse: Påfør Owatrol olje direkte på metall som er utsatt for rust. Oljen stabiliserer og binder seg med rusten, kapsler den inn, og dermed hindrer videre rustdannelse. Oljen driver også ut fukt og luft i metallets porer og danner en meget hard og slitesterk hinne.
  Bruk på:
  • Støpejern (blomsterpotter, kumlokk, dreneringsristen foran garasjen
  • På rustutsatte steder på bil (understell, populært hos de med eldre «patinerte» biler og legge 2 tynne strøk med Owatrol olje over hele bilens karrosseri. Det forsegler lakken med den patinaen den har, samt beskytter mot rustdannelse.

 • Malingstilsetning: tilsett 1 liter Owatrol olje i et 9-10 liters spann med oljemaling for
  • Å forlenge åpningstiden til malingen – gjør det enklere å stryke ut
  • Oppnå bedre heft til underlaget. Owatrol penetrerer inn i treverket – beskytter dermed bedre i dybden og sikrer god heft for oljemalingen
  • Å få bedre glans i malingen

TIPS: Har du en farget båtbu, stabbur, låve e.l hvor malingen har begynt å falme? Stryk på Owatrol olje for å få malingen til å skinne igjen. Mye enklere enn å male hele bygget. Owatrolen gir næring til fargepigmentene og legger en beskyttende hinne over malingen og gir dermed ny og forbedret beskyttelse i flere år fremover.

Textrol er Owatrol sitt produkt for oljing av terrasser og kledning. Den har Owatrol sine unike penetrerende egenskaper hvor oljen trekker ekstra godt ned i treverket og beskytter i dybden ved at den driver ut fukt og luft og fyller treets porer med den beskyttende oljen.

Textrol skal påføres vått-i-vått og normalt er 2 strøk tilstrekkelig.

Vedlikeholdsintervallet varierer fra årlig og opp til 5 år avhengig av hvor væreksponert terrassen/kledningen er. En vanlig sørvest-vendt terrasse anbefaler vi blir oljet annethvert år. Beskyttelsen er god i år nr 2 – men etter 3 år bør du vurdere å ta en tørn.

Textrol er Owatrol sitt produkt for oljing av brygger. Den har Owatrol sine unike penetrerende egenskaper hvor oljen trekker ekstra godt ned i treverket og beskytter i dybden ved at den driver ut fukt og luft og fyller treets porer med den beskyttende oljen.

Textrol skal påføres vått-i-vått og normalt er 2 strøk tilstrekkelig, men en uttørket brygge kan godt trekke mye mer olje og det er en fordel at du oljer helt til planken ikke trekker mer.

Brygger vedlikeholdes normalt noe sjeldnere enn terrasser, og kravet til det estetiske er ofte ikke så høyt, men uansett er det lurt å vaske/rense bryggeplankene for skitt og salter. Saltene kan hindre at oljen trekker godt inn så derfor anbefaler vi å bruke Net-Trol til en rengjøring. Til dette formålet kan du vanne ut Net-Trol i forholdet 1:4. Huske å riste blande godt siden Net-Trol er tyktflytende og ofte synker til bunns i kannen.

Når du bruker Textrol beskytter du bryggeplankene godt og du kan forlenge levetiden på brygga med mangfoldige år.

Net-Trol er et multiprodukt med svært mange gode bruksområder:

 • Vask & rens av hagemøbler i tre enten det er teak, furu eller andre eksotiske treslag. Får tilbake treets opprinnelige farge uten skadelige blekemidler.
 • Vask & rens av terrasser
 • Vask & rens av belegningstein, skifer, mur
 • Rens, farge- og glansfornyer av hvit plastikk som f.eks skroge og dekk på båten, hvite fendere, den gule stripen langs vannlinjen på båten
 • Rens av teak-dekk og dørk i båt
 • Nøytralisering av kraftvask-produktet Treprep og malingsfjerneren Dilunett
 • Rens & vask av skiboks eller andre fargede plastprodukter (skejrmer, stoler etc.) før behandling med fargefornyeren Polytrol

Teak er fortsatt et populært materiale for hagemøbler, enten man har gamle klassikere eller kjøpt i nyere tid. Teaken har veldig gode iboende egenskaper som hindrer råte, men den vil allikevel bli grå etter noen år og etter hvert ganske stygg (smak og behag!).

For å freshe opp teakmøblene gjør du følgende:

 • Svært stygge/skitne teak møbler må dyprenses med Treprep og deretter nøytraliseres med Net-Trol. Da får du frem den flotte teak fargen og treverket vil se nytt ut igjen.
  Påfør Treprep på tørt tre og la det virke i 10-20 minutter
  Vask/skrubb/skyll av med vannslange (anbefaler ikke høytrykkspyler som vil flise opp treet). Teaken vil normalt bli veldig mørk etter bruk av Treprep -> Net-Trol fikser det.
  Påfør Net-Trol på vått trevirke og la virke i 10-20 minutter
  Vask/skrubb/skyll av med vannslange – og la tørke

Voilla 😊 treverket ser helt nytt ut

 • Generelt værslitte møbler trenger du bare å rense med Net-Trol
 • Påfør Owatrol Teakolje for teak og eksotiske treslag.
  Alternativt på furu / sedertre eller andre hvite treslag: Påfør Textrol enten fargeløs, eller bruk fargen Gylden Eik (lys honningfarge) som gir ytterligere forbedret UV-beskyttelse og dermed forlenger vedlikeholdsintervallet.

Polytrol er farge- og glansfornyer for gjenstander i

 • Farget plast og glassfiber som støtfangere, båter, hagemøbler
  (NB: Ikke bruk på hvit plast hvor den kan gi en gul farge)
 • Chrom, aluminium, messing, bronse
 • Skifer, marmor, natur-fliser (klinkerfliser), terrakotta
 •  

Polytrol er en dyptpenetrerende olje som gjenoppretter utseendet til mange ulike overflater. Middelet trenger inn i underlaget og gjenfukter pigmentene, slik at farge og glans kommer tilbake.

Våren og sommeren er tiden for vedlikehold av hus & hytter. Her er vårt beste tips til hvordan du bør behandle rekkverk, vannbord og vindskier samt vinduer og dører som flasser.

 1. Skrap vekk all løs maling
 2. Puss overgang mellom maling og bart treverk
 3. Påfør grunning med 2 strøk ren Owatrol olje vått i vått der det har blitt bart treverk
 4. Påfør grunning umiddelbart med 1 strøk ren Owatrol olje over både malt og bart treverk
 5. La det tørke i 24 timer
  Skal nå være en høyblank hinne over hele
 6. Bland 20% Owatrol olje i oljemaling beregnet for høvlet treverk (som f.eks Drygolin dør/vindusmaling)
 7. Mal 2 strøk med denne blandingen (følg anbefalt tørketid fra produsenten av malingen)

Hvordan gjør du vedlikehold av din skiboks? Produsenten Skiguard er opptatt av at takboksene skal ha et langt og pent liv. Da kreves det blant annet vedlikehold. Skibokser er laget av pigmentert polyester, også kalt gelcoat. Overflaten utsettes kontinuerlig for UV-stråler og særlig i sommerhalvåret hvor solen er sterk. Over tid vil dermed overflaten falme og en skinnende blank skiboks bli en falmet utgave av seg selv.

Hovedårsaken til at overflaten falmer skyldes av produsentene av gelcoat har måttet redusere på kobolt innholdet og noen andre tilsetningsstoffer av miljøhensyn.

For å motvirke prosessen med falming et det meget viktig at overflaten jevnlig behandles med voks/polish minst en gang pr år.

For å freshe opp en svart eller farget skiboks skal du bruke farge- og glansfornyeren Polytrol.

Påfør Polytrol med pensel, svamp/mikrofiberklut eller kjøp sprayboksen og la Polytrolen virke i  10-15 minutter og tørk av med en mikrofiberklut.

NB: Ikke bruk på varme flater eller i direkte sollys. Polytrolen må IKKE tørke inn.

Du kan trygt bruke Owatrols penetrerende oljer. Bruk terrasseoljen Textrol eller Deksoljen D.1 til pallekarmene dine.

Beste løsningen:
For best beskyttelse anbefales å gjennom-impregnere karmene med Deksolje D.1. Stryk på vått-i-vått så lenge som treverket trekker olje. Kan godt være du trenger en 2,5 liters spann til en pall. Ideelt skal du se oljen trekke ut på andre siden av planken. Jobb primært kun fra en side slik at luft og fuktighet drives ut på andre siden av planken. Da blir karmene vanntette. Så må du la karmene herde i minimum 24 timer – gjerne litt lenger før du har i jord i pallen.

«God nok» løsning:
Bruk terrasseoljen Textrol eller Owatrol olje. Disse er litt tykkere enn Deksolje D1 og trekker normalt ikke gjennom plankene, men gir en meget god beskyttelse i dybden. Her vil det normalt være tilstrekkelig med 2-3 strøk for å få en vanntett beskyttelse. Med denne metoden bør du olje fra begge sider av planken. Pass på at plankene er gode og tørre slik at fuktighet ikke sperres inne i planken.

Dette er begge dypt penetrerende oljer som impregnerer treverket. Når de er herdet avgir de ingen gasser eller giftstoffer og er helt ufarlig til ditt bruk.