Hvordan behandle og beskytte nytt treverk?

Når du endelig er ferdig med å bygge ny terrasse kan du egentlig bare nyte resultatet i ro og mak. Normalt må terrassen nemlig bli eksponert for sol & regn slik at det naturlig beskyttelseslaget – den såkalte høvelhinnen («mill glaze») – blir brutt ned. Høvelhinnen hindrer olje og beis i å trekke ned i treverket.

Dette må du vite:

  • De fleste terrasser bygges med trykkimpregnert furu, altså den vanlig «grønne» planken som er gjennom-marinert med kobber-impregnering (CU). Disse plankene er så fuktige at de må tørke noe før de kan behandles videre med olje, beis eller maling.
  • Nye fuktige trykkimpregnerte planker vil krympe når de blir eksponert for varme/sol, mens lagrede trykkimpregnerte planker vil være mer stabile og kanskje svelle/utvide seg under fuktige perioder. Furu er et mykt treslag og er i større grad en harde tresorter utsatt for krymping og svelling.
  • seasoniteFor å minimere risiko for umiddelbare skader i helt nytt treverk skal du behandle med Seasonite. Det er en klar og drøy veske (5-7 kvm/liter) som gir deg en kontrollert opptørkingsprosess av terrassebordene og som dermed forhindrer sprekkdannelse og vridninger. Med Seasonite kjøper du deg nærmest en garanti for at terrassebordene forblir perfekte den første sesongen.
  • Når terrassen har blitt eksponert for vær i noen måneder (en sesong) skal du vaske over med utvannet Net-Trol (1/10) og la det tørke 2-3 dager før du oljer.
  • Trykkimpregnert terrasse oljer du med Textrol i ønsket farge.
  • Før du skal olje terrassen første gang anbefaler vi at du tar «vanntesten». Dersom vanndråpene trekker inn i treverket er plankene klar for oljing. Dersom vannet derimot blir liggende i dråper oppå planken, er det et sikkert tegn på at du har en beskyttende høvelhinne som hindrer treoljer fra å trekke inn i treverket. Da har du ett valg:
    1. La terrassen stå ubeskyttet og bli eksponert for vær og vind i 6-12 uker og ta vanntesten på nytt.
    2. Hvis du ønsker å få bort høvelhinnen med en gang bruker du Treprep og nøytraliserer med Net-Trol (se annen artikkel). Da har du effektivt fjernet hinnen og gjort treverket mottagelig for oljing.
Oppsummering: Beskytt nytt treverk med Seasonite for å få en kontrollert opptørking av treverket og minimere risikoen for vridning og sprekkdannelser i treverket.