Beise eller olje terrassen?

Beise eller olje terrassen?

Skal du beise eller olje terrassen? Svaret på det er nok i stor grad smak og behag for eieren. Noen produsenter og nettsteder hevder at oljebehandling har kortere vedlikeholdsintervall enn beis. Vi mener dette misvisende. En god kvalitet terrasseolje som Textrol kan ha like langt vedlikeholdsintervall som beis på 3-5 år. De billige og dårlige oljene derimot har ned mot 4-5 måneders vedlikeholdsintervall – altså at du må olje 2 ganger per sesong. Vi anbefaler selvsagt å unngå disse.

Det som spiller inn på valget mellom beis eller olje er:

  • ønsker du en helt spesiell farge eller vil du ha en av de klassiske brun-nyansene av treverk 
  • ønsker du at treverket i seg selv skal komme frem og ikke bli overmalt av en beis?
  • hvor langt vedlikeholdsintervall forventer du?
  • hvor mye kan treverket gråne (forfalle!) mellom hvert vedlikehold?

Treolje trenger dypere inn i treverket enn beis og gir et mer naturlig og levende utseende. Textrol har Owatrol sine dypt penetrerende egenskaper, og når du påfører 2 strøk vått-i-vått (evt 3) har du en meget god beskyttelse i dybden på plankene.

Beis trekker seg også inn i treverket men ikke så mye som Textrol treolje, og fargepigmentene legger seg på toppen. En mye trafikkert terrasse med en farget beis vil dermed raskere bli stygg enn en oljet terrasse hvor oljen og fargepigmentene har trukket lenger inn i treverket.

Beis leverandørene har en fargepallett å by på – det har ikke oljene i samme grad. Textrol har f.eks 5 basisfarger: fargeløs, gylden eik (honning), valnøtt (varmbrun), rustikk (brun) og naturgrå. Det som derimot er mulig er å blande den fargeløse med enhver farge du finner i blandemaskinene hos fargehandleren. Bruk fargekartet for beis med C-base (butikken vet hvordan).

Ganske mange nettsteder gjentar den «normale» oppfatningen at beis holder lenger enn olje – vi påstar at det er misvisende! Hvorfor har man i all tid oljet trebåtene – og ikke beiset dem?! Og hvorfor bruker man teakolje på dørken og dekket og ikke en beis? Jeg tror våre sjømenn har valgt den beste løsningen😉